Per Lagerström
Artikel   16 juni 2025

Arbeta säkert på resa – 4 enkla tips

När du tar med dig arbetet när du reser – som till ett kafé, hotell, en flygplats eller ett annat land – tar du ofta också med dig känslig information. Idag kan arbetet följa med oss nästan överallt – och det gör även riskerna. Det handlar inte bara om att skydda sin laptop från att bli stulen. Det handlar också om vad som syns på din skärm, din uppkoppling och vad du pratar om i telefon. Här är fyra enkla tips på vägen.

Informationssäkerhet
Arbeta säkert på resa – 4 enkla tips

1. Mindre information = lägre risk 

Ett enkelt tips: Ta inte med dig mer information än du behöver. Rensa bort gamla nedladdningar, logga ut från system du inte tänker använda, och undvik att spara känslig information på USB-minnen eller datorns skrivbord. Och följ företagets riktlinjer för enheter och appar när du reser utomlands.  

 

2. Lämna inte dina enheter utan uppsikt 

Lämna aldrig din laptop, mobil eller surfplatta utan uppsikt – inte ens för en kort stund på ett kafé eller hotell. Ta dem med dig eller lås in dem. Lämna aldrig enheter synliga i till exempel ett fordon eller i ett rum. Om det värsta skulle hända – att en enhet försvinner eller blir stulen – rapportera det omedelbart. Det gäller även om det ”bara” var en personlig telefon som du ibland använder för jobbmejl. 

 

3. Ett öppet wifi är aldrig privat 

Att koppla upp sig på ett öppet wifi-nätverk på kaféer, hotell eller flygplatser är bekvämt – men kan innebära risker. Kriminella håller koll på öppna nätverk, och kan även lägga upp falska hotspots. Om din organisation erbjuder möjlighet till att dela internet från telefonen, använd dig av det. Annars bör du arbeta offline tills du har tillgång till en säker anslutning. Lita inte på nätverksnamn, även om de verkar bekanta. 

Behöver du ansluta till ett nätverk, använd alltid enav företaget godkänd VPN (ofta standard). En VPN krypterar internettrafiken och gör det svårare för någon att spionera på dig. Använd aldrig interna system, appar eller skicka filer utan en aktiverad VPN. 

 

4. Var uppmärksam på din omgivning 

Att vara uppmärksam betyder inte att vara paranoid – bara säkerhetsmedveten. Se dig omkring innan du öppnar arbetsfiler, deltar i videosamtal eller hanterar känslig information.  

Några situationer du bör undvika är att: 

  • prata om känsliga ämnen runt främlingar 

  • lämna skärmen olåst när du går för att beställa mat 

  • logga in när någon sitter nära dig. 

 

Du vet aldrig vem som sitter bakom dig. När du arbetar på publika platser: 
 

  • Använd ett sekretessfilter om du har ett 

  • Sitt med ryggen mot en vägg eller ett hörn 

  • Undvik att öppna känsliga arbetsfiler 

 

Kom också ihåg att publika USB-laddningsportar – till exempel på flygplatser, bussar eller hotell – inte alltid är säkra. De kan ha manipulerats med skadlig kod. Var på den säkra sidan: 

  • Använd din egen laddare direkt i ett vägguttag 

  • Ha med dig en USB-datablockerare 

  • Låna aldrig andras laddkablar 
     

 

Till sist: Tänk på vad du säger (och var) 

Pratar du jobb på tåget, i hotellobbyn eller vid gaten? Var uppmärksam – någon kan lyssna. Även om du inte nämner lösenord eller kundnamn kan känslig information avslöjas. Spara sådana samtal till en säkrare och tryggare miljö. 

 

Nytt: lektioner om privat användning av jobbtelefoner

Nu erbjuder vi lektioner i hur man arbetar säkert på resan – ett perfekt komplement för sommarens flexibla arbetsdagar.  

När många jobbar på distans eller växlar mellan ledighet och arbete, är det ett bra tillfälle att stärka säkerhetsmedvetenheten. Våra nya extralektioner finns nu tillgängliga – kontakta oss så berättar vi mer!

Per Lagerström
Artikel   16 juni 2025