Artikel  

Hur ska vi klara ”VUCA-året 2023"? Genom att vända på VUCA:n!  

Efter två år av pandemi, och ett 2022 med krig i Ukraina, europeisk energikris och global inflation, pekar det mesta på att 2023 blir ett riktigt ”VUCA-år”. Ett instabilt, osäkert, komplext och svårläst år. Frågan är hur vi hanterar detta bäst? Det handlar om att ”vända på vucan” och ha metoder för det. Det skriver Per Lagerström chef för Marknad & Kommunikation på Junglemap.

Produktivitet
NanoLearning
Informationssäkerhet
Portrait of Director of Communication and Marketing Per Lagerström

Begreppet VUCA, som beskriver ett tillstånd präglat av Instabilitet (Volatility), Osäkerhet (Uncertainty), Komplexitet (Complexity) och Tvetydighet (Ambiguity) lär ha använts av det amerikanska försvaret redan i efterspelet av attackerna mot World Trade Center för över tjugo år sen. Men även om det kanske varit något av det nya normala sedan dess, så känns det verkligen som om begreppet på ett nästan kusligt sätt beskriver det läge vi och världen runt omkring oss befinner sig i just nu.

Att en VUCA-miljö leder till påfrestningar både på individ och organisation råder det ingen tvekan om. Ökad oro, sämre motivation, grusade eller omkullkastade framtidsplaner, sabbade beslutsprocesser och ett sämre företagsklimat, följer VUCA:n i spåren.   

Desto viktigare att fundera över hur vi hanterar den här negativa VUCA-tillvaron. Både som individer, företag och organisationer. Det handlar egentligen om att behålla akronymen, men vända betydelsen* 180 grader.

  1. Counter volatility with vision
    Ju mer det skakar i omvärlden, desto tydligare visioner behövs. Ett första viktigt steg är att börja med att acceptera och erkänna att förändring är det nya konstanta, och sedan skapa en tydlig vision utifrån de förutsättningarna.

  2. Meet uncertainty with understanding
    Ökad osäkerhet behöver också leda till ökad omvärldsbevakning. Både inom den egna branschen och utanför. Inte minst kundernas behov och utmaningar behöver vara i fokus. Jobba med scenarieplanering: ”Om det blir så här, hur gör vi då?” ”Fungerar den här planen om X inträffar?” – den typen av frågor behöver finnas med i planeringsarbetet inför nästa år.

  3. React to complexity with clarity
    Komplext blandas ofta ihop med komplicerat. Men det här två helt skilda saker. Komplicerat är det som är svårt, men som går att göra igen. Komplexitet innebär att vi behöver göra saker på ett helt nytt sätt. Och det senare kräver två saker: ökad tydlighet i ledningens strategiska kommunikation, samt ett ökat behov av väl sammansatta och multikompetenta team. Helt enkelt eftersom utmaningarna oftast inte går att knäcka med en typ av kompetens. Och framför allt inte på egen hand.

  4. Fight ambiguity with agility
    Läget är varken nattsvart eller särskilt ljust. Det är både och. Och ju mer svårtolkat någonting är, desto större blir behovet av ett agilt förhållnings- och arbetssätt. Att gå in i 2023 med en idé om att ”nu kör vi enligt plan” kommer inte att vara någon bra idé. Bättre då planera med vetskapen om att alla planer kommer att behöva omprövas. Varenda roadmap kommer att behöva göras om och förändras längs vägen. Det kräver i sin tur att hela organisationen ges möjligheten att arbeta agilt.

En sån här omvänd VUCA-miljö ger en förutsättning för det som alla företag och organisationer måste sträva efter – en ökad resiliens. Alltså förmågan att inte bara anpassa sig utifrån förändringar, utan att även återskapa och nyskapa verksamhet och värde.

Vi på Junglemap uppfann NanoLearning som lärmetod för över 15 år sen. Det är i grunden en metod som skapar ett lärande som ger långsiktiga beteendeförändringar. Men det är också en metod och ett verktyg för den som verkligen vill ”vända på VUCA:n”. För det räcker ju inte bara med att veta vad vi behöver göra, utan även hur. Och då behöver vi metoder som verkligen fungerar.

*(jag har lånat och behållit rubrikerna från Mindtools.com – Managing in a vuca world)

 

Artikel   18 november 2022