Per Lagerström
Artikel   23 april 2025

Webinar: Cybersäkerhet på slutanvändarens villkor

Hur designar vi utbildning i cybersäkerhet på ett sätt som gör att vi både kan höja medvetenheten hos alla medarbetare, och samtidigt nå den svagaste länken i kedjan? Det var fokus i ett webinar baserat på pågående forskning vid Jönköpings universitet.

Produktivitet
NanoLearning
Informationssäkerhet
Webinar: Cybersäkerhet på slutanvändarens villkor

Joakim Kävrestad, forskare vid Jönköpings universitet, presenterade insikter från ett pågående forskningsprojekt finansierat av MSB. Studien undersöker vilka metoder och format som fungerar bäst för olika målgrupper i cybersäkerhetsträning.
 

Slutsatser 

Myt avlivad: Inga betydande skillnader mellan män och kvinnor i hur de föredrar säkerhetsutbildning. Detta är en långlivad myt eller föreställning hos många inom säkerhetsbranschen.  

Sårbara målgrupper: Yngre personer och de med lägre IT-kompetens tenderar att vara mer motvilliga till säkerhetsutbildning, trots att de ofta har störst behov. 

Flexibilitet är nyckeln: Användare föredrar korta, digitala utbildningsformat framför föreläsningar och workshops, även om de tycker dessa är mer engagerande. 

Påminnelseeffekten: Bara att få ett mejl med säkerhetsinformation ökar medvetenheten, även om användaren inte öppnar det. 

Spelbaserat lärande: Intresset för gamification är generellt lågt, men kan vara ett alternativ för att nå målgrupper med lägre motivation. 

Junglemaps perspektiv 

Hanna Rönnqvist, Learning Content Specialist på Junglemap, kommenterade resultaten i relation till företagets utbildningsmetodik där fokus ligger på att “höja golvet” - göra innehållet tillgängligt även för dem med låg förkunskap. 

Junglemaps forskningsbaserade metod NanoLearning bygger i grunden på de tre R:en: 

Repetition

Reflektion

Retrieval practice (aktivt återkallande av kunskap). 

2025 års version av kursen Informationssäkerhet för alla anställda innehåller fler verklighetsbaserade case och dilemman som kräver mer eftertanke snarare än att memorera fakta.  
- Den typen av kunskapstest, testar egentligen bara närminnet, konstaterar Hanna Rönnqvist.  

Nästa steg i forskningsprojektet 

Nu planeras ett 100 tal fördjupande intervjuer med personer i målgrupper med lägre motivation och kunskap inom IT. Förhoppningen är att bidra med mer kunskap till organisationer som vill fortsätta att “höja golvet” i organisationen genom att nå ut till alla medarbetare med ett distribuerat lärande och samtidigt nå de målgrupper som behöver träningen allra mest. 


Titta på inspelningen av webbinariet nedan:



Vi ber om ursäkt för det delvis hackiga ljudet i den här inspelningen.

 

Per Lagerström
Artikel   23 april 2025