Case   01 februari 2023

HSB Göteborg: ”NanoLearning är ett bra sätt att ta tempen på organisationen”

Precis som många andra organisationer genomgår HSB Göteborg en digitalisering som också får effekt på roller och arbetsuppgifter. Utifrån tidigare erfarenheter tog man NanoLearning till hjälp för att öka förståelsen och engagemanget i organisationsförändringen. Sen kom Rysslands krig i Ukraina, med högre energipriser, inflation och räntehöjningar. – Även om vi har behövt skifta fokus mer mot ekonomi, har vi ändå stor nytta av NanoLearning från Junglemap. Det är ett smidigt sätt att ta tempen på organisationen, säger Therese Svärd, HR chef på HSB Göteborg.

Productivity
Lärande
NanoLearning
HSB Göteborg: ”NanoLearning är ett bra sätt att ta tempen på organisationen”

Foto: HSB Göteborg

Sedan våren 2022 genomför HSB Göteborg en NanoLearning-satsning för att öka medvetenheten och förståelsen för den förflyttning som digitaliseringen innebär. Med korta 3-minuters lektioner var tredje vecka, baserade på verklighetsnära dilemman, får medarbetare och chefer i hela organisationen möjlighet att reflektera och diskutera hur man som anställd inom HSB skall agera utifrån organisationens styrdokument. 
- Vi visste att det finns ett glapp mellan kommunikationen från ledningen och hur medarbetare uppfattar förändringen, säger Therese Svärd. Vår tanke är att vi med hjälp av NanoLearning skapar förståelse för hur vi bättre kan möta medarbetarna. 

Nytt fokus förändrar bilden

När NanoLearning-insatsen lanserades under våren 2022 var det svårt att förutse vad Rysslands invasion av Ukraina skulle få för effekter. Sedan dess har organisationens interna styrfokus skiftat, även om förändringsresan fortsätter enligt plan. Det gör också att det blir svårare att mäta effekten av insatsen så som det var tänkt. 
- Vi har gjort en deltidsmätning som visar på i stort sett samma resultat när det gäller inställning till digitalisering och nya arbetsformer, berättar Amanda Runebrant, HR-koordinator på HSB. Ett ganska förväntat resultat utifrån det läge vi befinner oss i. 

Även om rättvisande effektmätningar blir en utmaning med de förändrade förutsättningarna, så spelar innehållet i NanoLearning lektionerna ändå en fortsatt viktig roll. Ibland kanske ännu mer när det gäller frågor som handlar om att tolka affärer och avtal. Tillsammans med Junglemaps utbildningsproducent har Amanda Runebrant bollat fram nya vinklar och frågeställningar utifrån den aktuella situation som organisationen befinner sig i. 
- Jag vill verkligen ge en eloge till er förmåga att tolka våra behov och skapa dilemman som stimulerar rätt typ av diskussion i organisationen. På det sättet har vi tillsammans kunnat vara mycket agila – vilket ju krävs i den situation vi befinner oss i. 

Bra temperaturmätare

Aktivitetsgraden hos medarbetarna ligger i dag på ungefär 50 procent. En siffra som enligt Therese Svärd är tillräckligt hög för att fungera som en temperaturmätare på den förändring som organisationen genomgår. 
- Det är en utmaning att nå igenom informationsbruset, konstaterar hon. Men det är ett bra sätt att ”lyfta på lite olika lock” i organisationen och få en bättre bild över var vi eventuellt behöver sätta in extra åtgärder.  

Även om aktivitetsgraden varierar beroende på medarbetarnas tillgång till datorer eller jobbmail, så får HSB ”förvånansvärt många” kommentarer i fritextsvar efter varje NanoLearning-utskick. 
- Det är lite som att lyssna till vad folk pratar om ”när chefen inte hör på”, säger Therese Svärd. Det är otroligt värdefullt att kunna ha örat mot rälsen på det här sättet.  
- Sen finns det också ett positivt signalvärde att visa att organisationen lyssnar och tar till sig av olika typer av feedback, säger Amanda Runebrant. 

Enligt planen kommer HSB Göteborg fortsätta med NanoLearning som stöd i förändringsresan under hela 2023. Vad som händer sedan är inte bestämt. Två saker kan man dock vara säker på: förändringsbehovet kommer finnas kvar och ingen kan idag säga hur världen ser ut om ett år. Ett faktum som i sig pekar på behov av agila metoder i förändringsarbetet. 

Case   01 februari 2023